- Wat typeert Erp ?
Erp is, denk ik, momenteel een middelgroot, ‘gewoon’ dorp. Het heeft nog een aantal kenmerken van een kleine gemeenschap. Veel mensen kennen elkaar, je komt ‘achterom’ bij elkaar, je groet elkaar, er zijn ‘eigen’ ondernemers en er is een ‘eigen’ middenstand, een rijk, actief en divers verenigingsleven, een ‘eigen’ heemkundekring, een ‘eigen’ pastoor, een ‘eigen’ krant.
Maar door de groei van het dorp en het feit dat de wereld voor iedereen meer nabij is gekomen, is het zeker niet alleen maar meer de ‘kleine, hechte gemeenschap van vroeger’.
Een normaal dorp met van alles wat. Met nog dorpse trekjes, maar zeker ook onderdeel van de grotere wereld. Met alle voor- en nadelen van dien.
- Is Erp de laatste 25 jaar veranderd?
Net als ons hele land, de hele wereld, is ook Erp zeker veranderd. Als nu mensen, die 25 jaar geleden gestorven zijn nog een blik zouden werpen, herkennen ze van alles, maar zullen ze toch ook zeker hun ogen uitkijken en veel onherkenbaars waarnemen.
De kerk en het raadhuis zijn gebleven, bakker Barten is nog steeds een vertrouwd adres, de doorgaande weg kreeg een facelift, maar is nog steeds herkenbaar (veel te druk), Fransen en Tramstation bestaan nog steeds, de Goorse bossen, het Hurkske en het Aa-dal hebben nog dezelfde kleur.
Maar een gloednieuw Simeonshof, de Bolst als een nieuwe wijk in ontwikkeling, het Molenpark in plaats van Sondag, contactloos betalen, tanken zonder kassa, een carillon en een bierwinkel, mondkapjes die het straat-(winkel-)beeld bepalen.
- Wat beschouw je als het belangrijkste dat de Dorpsraad in jouw tijd als voorzitter heeft gerealiseerd?
Die periode waren de eerste 12½ jaar van de Dorpsraad Erp. Dus net nadat Erp (samen met Keldonk en Boerdonk) deel was geworden van de gemeente Veghel. De gevoelens daarover waren toen op zijn zachtst gezegd nogal verdeeld en sceptisch. Verkiezingen zorgden voor een grote inbreng van Erp (Keldonk en Boerdonk) in de gemeenteraad en in het college. Burgemeester Keizer onderkende het belang van goed contact met de dorpskernen, hij achtte dorpsraden heel erg belangrijk. Later, met burgemeester Frankfort, was dat duidelijk minder het geval.
Het was de periode waarin de Dorpsraad haar positie moest zoeken en erkenning moest krijgen. En dat, een plaats verwerven, was het belangrijkste uit die periode.
Daartoe was de raad breed samengesteld, vertegenwoordiging uit ondernemers en middenstand, via de bond van ouderen en uit de jeugd (JJC), een vertegenwoordiger van de agrariërs en uit de sport en enkele ‘gemiddelde, gewone’ burgers. Een afspiegeling van de bevolking! Breed, en goed voor het draagvlak.
Het aandachtsveld was in die periode heel bewust ook zeer breed. Mede omdat de dorpsraad nog een gezicht moest krijgen en haar positie naar de gemeente moest zoeken was zo’n brede oriëntatie van groot belang.
Enkele min of meer markante feiten uit die tijd :
- Vaste ‘ingang’ en ‘wegwijzer’ naar de gemeente in de persoon van de Heer P. van de Werff. De verbindingsman tussen Dorpsraad en gemeente.
- Behoud en verbouwing van het Raadhuis;
- Herinrichting Hertog Janplein;
- Carnavalsintocht en hameroverdracht zodat carnaval écht kan beginnen;
- Twee maal huldiging Olympisch goud voor Anky van Grunsven met Bonfire en Salinero;
- Oproep tot ‘winkelhieren’, boodschappen doen in eigen dorp;
- Uitgebreide discussies over al dan niet een ‘rand-/rond-weg’ en/of ontsluitingsweg, die er uiteindelijk overigens niet zijn gekomen.
- Wat missen we in Erp?
Wat mij betreft missen we in Erp niet zo veel. Wat past bij de grootte van het dorp, dat hebben we wel. En hier en daar zeker een onsje, misschien wel een pond meer.
- Hoe ziet Erp er over 25 jaar uit ?
Ik ben geen visionair, geen profeet. En ook geen fantast. Dus, dat weet ik niet. Natuurlijk zal er een en ander hetzelfde zijn gebleven, huizen, bedrijven, kerk(gebouw), raadhuis, de bossen (hoop is zeer), de aard van de mensen. Maar er zullen ook zeker zaken veranderd zijn. De Bolst zal zijn volgebouwd (?!), meer starters- en seniorenwoningen in de kom van het dorp, een andere agrarische bedrijfsvoering, een aantal nieuwe bedrijven, uitjesbazen met een heel ander aanbod aan activiteiten …
- Welke uitdaging ligt daarin / is er voor de Dorpsraad
Nadat de gemeente Veghel inmiddels het grote Meierijstad is geworden is het mijns inziens zaak voor de Dorpsraad om gezien te blijven worden.
Ze dient in samenstelling een brede afspiegeling van de Erpse bevolking te zijn. Zij moet oog hebben voor de eigenheid van het dorp. Het goede, eigene behouden maar zeker ook de nieuwe mogelijkheden en wensen te zien. Daarbij is het de kunst om ook ‘bij de gemeente gehoord te worden’. Meierijstad is immers heel erg groot, bestaat uit heel verschillende kernen, die allemaal aan bod willen komen. Je plaats daarin vinden en behouden is een grote uitdaging. Is die plek er, dan kun je ook iets te berde brengen, aankaarten, bewerkstellingen.
Daarnaast zou het goed zijn als de Dorpsraad op het niveau van onze dorpsgemeenschap kan bijdragen aan harmonie, aan echt respect voor en naar elkaar. En dat in een tijd waarin individualisme en populisme de toon lijken te zetten. Als dat geen uitdaging is …!