Bron: Erpse Krant
Er komen 27 tijdelijke woningen te staan op De Bolst. Tenminste, dat is het gezamenlijke plan van de gemeente Meierijstad en wooncorporaties Area en Woonmeij. Toch is daar het laatste woord nog niet over gezegd.
Heel kort wat er aan voorafging: de druk op de sociale woonmarkt is groot. Om die druk wat weg te nemen, zijn de gemeente, Area en Woonmeij al in 2017 overeengekomen om 100 tijdelijke woningen te plaatsen. Dat zouden dan zogeheten ‘tiny houses’ zijn: kleine, verplaatsbare woningen, die er in principe zo’n tien jaar komen te staan.
Dat de woningen er nog niet staan, komt vooral omdat er al wat getouwtrek tussen gemeente en de woonstichtingen heeft plaatsgevonden. Want ook voor tijdelijke woningen moet een volwaardige infrastructuur worden aangelegd, zoals wegen, riolering en stroomvoorzieningen. Vraag was wie er voor deze kosten op zou draaien.
Toen de drie partijen daar over uit waren, moesten nog geschikte locaties worden gevonden. Intussen is bekend dat de eerste 17 woningen in Schijndel komen te staan, achter evenementenlocatie ’t Spectrum. De woningen in Sint-Oedenrode stonden ingetekend op het speelveld achter basisschool Eerschot. Maar dat plan is intussen van de baan. Het stuitte namelijk op weerstand vanuit de wijk, die duidelijk maakte dat het speelveld juist het enige groen in de wijk was waar kinderen konden spelen.
Een derde locatie werd gevonden op De Bolst. Dat mag niet zo verwonderlijk heten, want daar ligt braakliggende grond. Toch was de Dorpsraad Erp zeer gepikeerd over dit plan, en dan met name over het feit dat zij hier nooit in is gekend: “We zitten iedere maand bij de gemeente aan tafel om te praten over De Bolst. Nooit eerder is dit plan ter sprake gebracht. We hebben wel even laten weten wat we daar van vinden”, vertelt Stan van Boxel, die in de dorpsraad bouwen en wonen in de portefeuille heeft.
‘Wij hebben onze vraagtekens’
De Dorpsraad Erp is nog niet zo enthousiast als de gemeente en Area dat zijn. Nu nog staan de 27 woningen ingepland in het achterste deel van plan De Bolst, achter de woningen in de hoek Bolst/Oudveld. “We hebben serieuze vraagtekens bij deze locatie en het aantal. Is het handig om op een plek zo relatief ver van het dorp zo veel tijdelijke woningen te plaatsen? Dat kun je je afvragen. Wij hebben daar nooit in mee mogen denken. Dat vind ik kwalijk. We willen die dialoog alsnog aangaan.”
De Dorpsraad roept dorpsgenoten op zich bij haar melden via secretariaat@dorpsraaderp.nl: “In de media is de term ‘spoedzoekers’ gebruikt. Zij zijn degenen die in aanmerking zouden komen voor een tijdelijke woning. Wij hebben de vraag bij Area uitstaan aan welke criteria je moet voldoen om jezelf een spoedzoeker te mogen noemen. Is dat bijvoorbeeld ook een thuiswonende jongere? En we zijn niet tegen het plan om tijdelijke woningen te plaatsen, maar het moet niet zo zijn dat wij hier een onevenredig aantal ‘spoedzoekers’ van buiten ons dorp krijgen, terwijl er ook vanuit het dorp zelf veel vraag naar zo’n woning zou zijn. Daarom: meld je per ommegaande bij ons als jij interesse zou hebben in zo’n woning. Dan kunnen wij daar mee naar de gemeente.”
Gesprek met omwonenden
Sowieso gaat de gemeente ook nog in gesprek met omwonenden. Zij hebben begin dit jaar een schrijven gehad van de gemeente waarin zij op de hoogte zijn gebracht van de plannen. Op 25 januari is er een online omgevingsdialoog. Zij kunnen dan naar de gemeente toe reageren. Het voorbeeld in Sint-Oedenrode laat zien dat gegronde tegenwerpingen de gemeente nog van gedachten kunnen doen veranderen.
‘Hanteer criteria’
Wern van Asseldonk, Erps raadslid namens de partij Lokaal, zou wel willen pleiten voor criteria waar de Dorpsraad het over heeft: “Als inderdaad blijkt dat er in het dorp veel vraag is naar een tijdelijke woning, is dat gerechtvaardigd om te doen, vind ik. Of dat mag? Ja. Dat doet Area bij de woningen bij Simeonshof toch ook? Je moet daar bijvoorbeeld minimaal 55+ zijn om voor zo’n woning in aanmerking te kunnen komen. Als Area voor de ene plek criteria kan hanteren, kan het dat voor de andere ook.”
Hij hoopt bovendien dat de gemeente en projectontwikkelaar sowieso de snelheid opvoeren op De Bolst: “De dertig woningen die de projectontwikkelaar in december aanbood, zijn al verkocht. Er is dus vraag. Er ligt grond. Er ligt een bestemmingsplan. En ja, de ontwikkelaar heeft de gemeente in de tang, omdat die het alleenrecht heeft om op De Bolst te mogen bouwen. Maar pak je verantwoordelijkheid, kom daar samen uit en pak door.”